‘‘Kendi Alanımızda Benzersiz Bir Konum Elde Etmeyi Hedefliyoruz’’
Yapmasak Olmaz mı?
Dead Lift, bugüne kadar hiç yapmamış olsanız da mutlaka duyduğunuz bir egzersizdir. Uzmanlar için de demirbaş hareketlerden biridir. Çoğumuzun hamstrıng egzersizi gibi uyguladığı deadlıft, kısıtlı bir bölge egzersizi değildir. Çünkü çok eklemli egzersiz olarak tanımladığımız deadlıft, vücudun bütün kas gruplarını aynı anda çalıştıran, el parmaklarından ayak parmaklarına kadar bütün vücudumuzdan bahsediyorum, müthiş bir egzersiz.
Deadliftin en sevdiğim tarafı, bu kadar fazla kası aynı anda çalıştırdığında metabolizmanın buna duyarsız kalmaması. Yani deadlift ile metabolizmayı hızlandırmak ve daha fazla enerji harcamak mümkün. O zaman bu kadar önemli bir egzersizi biraz daha yakından inceleyip faydalarına bakalım:
Bel ve Sırt Ağrılarını Azaltır
Deadlift egzersizini ilk defa uygulayan biri ilk etapta özellikle doğru form kullanmıyorsa ve henüz egzersize hazır hale getirilmemişse sırtında ve belinde ağrı hissedebilir. Çünkü bel ve sırt ağrıları; kalça kasları, core bölgesi, omurga kaslarının kuvvet ve dayanıklılık zayıflığından ve mekanik problemlerden bağımsız değil. O nedenle bu üç kas grubunun da aktif olarak çalışmasını sağlamak için deadlift formunu düzeltmek gerekir. Çünkü ağırlık kaldırırken bu doğru formu koruyabilmek yükün bel kaslarına binmesini önler.
Kavrama Kuvvetini Geliştirir
Kavrama kuvveti dediğimizde aklınıza yaşam kalitesini etkileyecek her şey gelebilir. Tıpkı barfiks egzersizlerinde de görebileceğimiz gibi deadlift egzersizinde de yükün çoğunluğu el bilekleri ve ön kol kaslarında. Dolayısı ile deadlift için en önemli faydalarından biri kavramaya etkisi diyebiliriz. Bacak, sırt ve kol kaslarınız ne kadar güçlü olursa olsun zayıf bir el kavrama kuvveti, her antrenman protokolünde performansı olumsuz etkiler. Sadece deadlift egzersizini bile doğru formda antrenmanlara dahil etmeniz, el kavrama kuvvetinizi arttırır ve gelişiminizi destekler.
Anabolik Hormon Salınımı
Yazının en başında deadlift egzersizinin her kas grubunu çalıştırdığını söylemiştim. Ancak bu egzersizin sadece kasları çalıştırmadığını, testesteron, büyüme hormonu, İGF-1 gibi anabolik hormonların salınımını da arttırdığını bilmeliyiz. Bu sebeple sadece kaslarımız değil kemiklerimiz de bağ dokularımız da gelişiyor. Yani gelişmiş bir fitness hedefimiz varsa kapasitemizi arttırmak adına deadlift egzersizini mutlaka antrenman programımızın doğru noktasına eklemeliyiz.
2005 yılında Sports Medicine dergisinde yayımlanan “Hormonal Responses and Adaptations to Resistance Exercise and Training” adlı makalede de bu konu ile ilgili geniş bilgi bulmak mümkün.
Sakatlık Riskini Azaltır
Eğer omuz ve kürek kemiği stabil değilse omuz sakatlıklarının görülme riski artar. Deadlift egzersizi, belirli bir yükün altındayken kollarımızı korumak için omuz ve kürek kemiğine bağlı kaslarımızı da devreye sokuyor ve kaslarımızı güçlendiriyor. Bel sakatlıklarında da kalça, core ve omurga kaslarının zayıflığının etkisinden bahsetmiştik. Deadlift egzersizi kemik yoğunluğunu, bağ dokularını ve kaslarını kuvvetlendirerek yaşam kalitesini bir ileri seviyeye taşımak isteyenler için olmazsa olmaz!
Günlük Yaşamı Pozitif Destekler
Günlük yaşamında yerden herhangi bir nesne kaldırmak zorunda kalmayan var mı?
Ancak çoğu kimse omurga sağlığını nasıl negatif etkilediğini bilmeyen pozisyonlara kendini zorluyor. Nasıl kaldırması gerektiğini düşünmüyor. Yani hep söylediğimiz gibi konu yine bel problemleri ve sakatlıklarına geliyor. Doğru deadlift formuna alışan herkes, yerden ağırlık kaldırırken de bu formu kullanır. Deadlift becerisinde ustalaşmak, bir koltuğu A noktasından B noktasına taşırken bile minimum enerji, maksimum güvenlik ile bunu yapmanızı sağlar.
Yasemin Güney