‘‘Kendi Alanımızda Benzersiz Bir Konum Elde Etmeyi Hedefliyoruz’’
Beyza Öğdem – Diyetisyen
Evimize bir akşamlık misafir gelecek olduğunda bile çeşitli hazırlıklarda bulunuyoruz. Evi temizliyor, onlar için en güzel yemekleri hazırlıyoruz hatta misafirimizin konforu için kendimizin bile kullanmaya kıyamadığı en güzel odalara misafir odası diyoruz. Peki 9 ay gibi uzun bir süre boyunca ağırlayacağımız en özel misafirimiz için bedenimizde yeterli konforu sağlıyor muyuz?
Gebelik 9 ay boyunca anne bedeninde fizyolojik ve psikolojik birçok değişime yol açan özel bir serüven. Bu özel serüveni hayat tarzınızda yapacağınız beslenme temelli değişimler ile yorucu olmaktan çıkarıp bebeğinizle geçireceğiniz keyifli ve unutulmayacak güzellikte bir yolculuğa dönüştürmek mümkün. Gebelikte yeterli besinleri aldığınız taktirde bebeğinizin sizin depolarınıza göz dikmemesini, gebelik süresince görülme ihtimali bulunan hastalık risklerini sıfıra indirmeyi ve bebeğinizin en sağlıklı şekilde gelişim göstermiş olarak dünyaya gelmiş olmasını sağlayabilirsiniz.
Peki gebelikte önem arz eden başlıca besin bileşenleri neler?
Öncelikle gebeliğinizi yeni öğrendiyseniz ve henüz bir doktora gitmediyseniz bir kadın doğum uzmanı eşliğinde tetkiklerinizi yaptırmanız gerekiyor. Doktorunuz kan tetkiklerinizle birlikte size gebeliğin 12. haftasına kadar kullanacak olduğunuz yaklaşık 400 mikrogram bir folik asit takviyesi verecektir. Düzenli kullanımı önemli. Gebelikte folik asit yetersizliğinde bebeğin halk arasında açık omur olarak bilinen spina bifida hastalığına yakalanma riski yüksek ve ne yazık ki bu hastalığın tedavisi yok. Bunun yanında beslenme programınızda folik asit içeren gıdaları bulundurmanız da büyük önem arz ediyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, turunçgiller, tam tahıllı ürünler, kuşkonmaz ve avokado folik asit bakımından tercih edebileceğiniz gıdalar. Diğer bir besin öğesi demir. Yine hekiminiz verdiği taktirde takviyenize devam etmekle birlikte demir içeriği bakımından zengin pekmez, kırmızı et, yumurta gibi besinleri beslenme listelerinizde bulundurmak önemli. Gebelikte demir eksikliği anemisi yaşamamanız ve bebeğinizin gelişimi için demir depolarınızın dolu olması gerekiyor. Omega-3 yağ asitleri preeklampsi dediğimiz gebelik zehirlenmesi problemini yaşamamak adına önem arz ediyor. Omega-3’ü en çok balıktan almakla birlikte ceviz, keten tohumu, soya fasulyesi ve semizotu gibi bitkisel gıdalarla da sağlayabiliyoruz.Burada derin dip balıklarının yüksek cıva içermesi nedeniyle çupra, levrek, istavrit gibi yüzey balıklarının tercih edilmesi önemli. Kalsiyum bebeğinizin sinir sistemini, kemiklerini ve kaslarını oluşturuyor. Kalsiyumu en fazla süt ürünlerinden, susamdan, çiya tohumundan ve haşhaştan alıyoruz. D vitamini bebeğin gelişimiyle birlikte annenin kas güçsüzlüğü yaşamaması için de önem arz ediyor. En iyi kaynağı Güneş. Gebelikte ihtiyacı artan bir diğer öğe C vitamini. Gebelik boyunca hem alınan demirin emilimini güçlendirmek hem de bağışıklık siteminizi diri tutabilmek için C vitamininden zengin turunçgiller, biber, domates ve yeşilliklerden zengin bir beslenme planı oluşturmalısınız. Tüm bunların yanında bebeğinizi koruyan ve bedeninizde misafir odası işlevi gören amniyon kesesini güçlü tutmak için günlük 2.5-3 litre arası su tüketimine özen göstermeniz gerekiyor.
Peki gebelikte uzak durmamız gerekenler neler?
Araştırmalar gebelikte alkol ve sigara tüketiminin bebek ve annede pek çok hasara neden olabileceği gibi fetüsün kaybına sebebiyet verecek kadar ciddi sonuçlar doğurma riskinin de bulunduğunu gösteriyor. Kafein bir diğer uzak durulması gerekenler arasında. Gebelik süresince günlük 200 mg’dan fazla kafein alımı kan damarlarını daraltarak veya uterusa giden kan akışını azaltarak gelişmekte olan bir bebeğin büyümesini kısıtlayabiliyor. Bitki çayları ve pastörize olmayan ürünler düşük riski oluşturduğu için; konserveler, paketli işlenmiş gıdalar ve basit karbonhidratlar ise gebelik şekeri riskini arttırdığı için uzak durmanız gerekenler arasında.
Peki gebelikte uygulamamız gereken yaşam tarzı değişiklikleri neler?
Gebelikte yememiz ve yemememiz gerekenlerin yanında rutinimizde uygulamamız gereken birtakım yaşam tarzı unsurları da bulunmakta. Yumurta ve et ürünlerini olası bakteri sorunları için çiğ veya az pişmiş tüketmemek bunlardan biri. Bir diğeriyse çevreden gelen her türlü sen iki kişilik yemelisin baskısına karşı koyup her şeyden yeteri kadar tüketmek. Gebelikte ortalama 9-12 kg almak bebeğinizin gelişimi ve sağlıklı bi doğum gerçekleştirmeniz açısından ideal olacaktır. Gebelikten önce obez olan kadınların 7 kg, zayıf kadınların 18 kg kadar bir kilo artışının olması araştırmalarca ideal kabul edilmektedir. Meyve ve sebzeleri iyi yıkamak sizi ve bebeğinizi zararlı mikroorganizmalardan koruyacaktır. Sakatlanma riski düşük yürüyüş ve yüzme gibi egzersizler hem hamilelikte kabızlık,depresyon gibi sorunlar yaşamamanıza hem de sağlıklı bi doğum yapmanıza katkı sağlayacaktır.
En özel misafiriniz bebeğiniz ve onun için en korunaklı yuva bedeniniz. Birlikte geçireceğiniz bu özel serüveni sağlıklı ve mutlu kılmak için ikisine de iyi bakın.