‘‘Kendi Alanımızda Benzersiz Bir Konum Elde Etmeyi Hedefliyoruz’’
Sizi tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Güneş Oymak. Gazi Üniversitesi Biyoloji bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra dünyanın önde gelen biyoteknoloji firmalarından Genzyme, Alexion ve Synageva firmalarının Türkiye’deki oluşumlarında yer aldım. Edindiğim bu tecrübe ile Türkiye’de nadir hastalıkların tanısıyla ilgili stratejik çözümler sunmaya karar verdim ve 2014 yılında GNS Corporate firmasını kurdum. Bu 10 yıllık süre zarfında çalışma arkadaşlarımla beraber her zaman yenilikçi, araştıran ve alternatif stratejiler üreten bir firma olmayı hedefledik.
GNS Corporate hakkında bilgi verir misiniz?/Hangi hizmetleri veriyorsunuz?
2014 yılında Ankara’da kurulan GNS Corporate özellikle nadir hastalıklar ve gen terapisi alanında çalışan çok uluslu şirketlerin Türkiye’deki çözüm ortağı olmuştur. Start-up firmaların büyüme stratejilerini klinik araştırma projeleri ile destekleyerek paydaşlarını bilimsel platformlarda buluşturarak medico marketing hizmetleri verir. Ayrıca pazara erişim, ruhsatlandırma, fiyatlandırma ve geri ödeme gibi firmaların geleceğini belirleyen konularda hassasiyetle dosya hazırlığı ve teslimatını yapar. Tüm Türkiye’de hizmet verme kapasitesine sahip olan firmamız benzer proje modellerini Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinde de uygulayabilmektedir.
Hasta dernekleri ile iş birliğiniz bulunuyor mu?
Hasta derneklerinden ziyade nadir hastalıklar ile mücadele için kaynaklar yaratan kişi, kurum ve kuruluşları bir araya getiren Nadir Hastalıkları Araştırma Derneği ile birçok projede iş birliği yaptık.
Çalışma alanlarınızın odağını ne oluşturuyor?
Nadir hastalıklarla ilgili tarama çalışmaları ve bunların klinik araştırmasının yapılması bizim odağımız.
Klinik çalışmalar ve nadir genetik hastalıklar. Bu ikisi arasındaki bağın öneminden bahseder misiniz?
Türkiye’de birçok nadir genetik hastalık bulunmakta ve hastaların birçoğu tanı almadan hayatını kaybetmektedir. Yapılan klinik çalışmalarla birlikte hastalıkların farkındalığının artmasıyla tanı sayısında artış, tanı alma yaşında düşüş sağlanmıştır. Nadir genetik hastalıkların çoğunluğunun infantil ve geç infantil dönemde kendini göstermesinden dolayı bu düşüş hayati önem arz etmektedir.
Nadir genetik hastalıklarda klinik çalışmalarda süreç nasıl işliyor?
Resmi prosedürlerden ziyade genel süreç yönetiminden bahsetmek gerekirse, nadir genetik hastalıklarda klinik çalışmaları yürütmenin kapsamlı bir araştırma yaklaşımı gerektirdiğini söyleyebiliriz. GNS Corporate olarak yaklaşımımız hastaların tanı alma yolculuğunda karşılaşma ihtimali olan hekim gruplarını ve hastalığa işaret eden en önemli marker’ları değerlendirerek başlamaktadır. Çalışacağımız hastalığın Türkiye’de tanısının konmasında deneyime sahip hekimlerin önderliğinde farklı uzmanlık alanlarından diğer hekimleri de dahil ederek etik kurallardan ödün vermeyen, multidisipliner ve yüksek katılımlı çalışmalar yürütüyoruz. Böylece, Türkiye’deki nadir genetik hastalıkların klinik çalışmalarında dünyaya örnek olacak bir yaklaşım sergilemeyi hedefliyoruz.