İyi Olma Hallerimiz

Beril Koparal
DigiPano Health and Megatif Kozmetik ve Gıda
Kurucu Ortak

Wellness (iyi olma hali) son dönemde sıklıkla duyduğumuz bir kelime. Tüm dünyanın yeni yönelimi olan wellness (iyilik hali) nedir ve bu konuyu hayatımıza nasıl katacağız?

Wellness, aslında toplam bir iyilik hali. Yani iyi olmak sadece bedensel iyilik ile sınırlı değil. Genelde yaş almakla birlikte farkında olunan ancak her yaşta önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bir konu wellness.

İyi olmanın yedi boyutu var. Bu yedi boyutun da farklı anlamları var. Tam bir iyilik hali için bu yedi boyutu gerçekleştirmek gerekli. Hatta bazen 8 bileşen olarak da görebilirsiniz.

  1. Fiziksel iyilik hali: Doğru beslenme, fiziksel aktivite, zararlı alışkanlıklardan uzak durma ve koruyucu önlemlerle vücut sağlığını korumak.
  2. Zihinsel iyilik hali: Yeni fikirlere açık bir zihin ile kişisel gelişimi destekleyici deneyimler/girişimler peşinde olmak ve topluma hizmet edecek projelere katılmak.
  3. Duygusal ve psikolojik iyilik hali: Duyguları anlayabilmek ve her gün ortaya çıkan problemlerle nasıl başa çıkılacağını bilebilmek. Bu sayede tüm hayat ile ilgili olumlu bir bakış açısı edinmek ve geleceğe umutla bakabilmek.  Bu bölüm zaman zaman duygusal ve ruhsal olarak ayrılmaktadır. 
  4. Sosyal iyilik hali: Başkaları ile iletişim içinde olmak ve toplumda rahat ve destekleyici bir biçimde yaşayabilmek.
  5. Ruhsal iyilik hali: Hayata anlam katabilmek ve kendine olan inancını geliştirebilmek. Bu sayede inançlar ile hareketler daha birbiri ile uyumlu hale gelmektedir.
  6. İş ile ilişkili iyilik hali: Çalışılan yerlerde değerlerimizle örtüşen işler yapabilmek. Değerlerimizi yaptığımız işe katabilmek. Yetenekleri en iyi şekilde işte kullanabilmek.
  7. Çevresel iyilik hali: Temiz su, temiz hava ve temiz çevre gibi toplumsal önemi olan çevre konularında kendimize düşenleri yapabilmek ve yeteneklerimizi çevresel konularda destek olabilmek için kullanabilmek.

Tüm bu iyilik hali boyutlarını gerçekleştirdiğimizde aslında hem kendimizi daha iyi hissedeceğiz hem de çevremize daha çok faydamız olacak. Bedenin sağlıklı olabilmesi sadece fiziksel olarak sağlıklı olmanın ötesinde bir durum. Kendimizle barışabilme, çevremizi güzelleştirme çabasında olabilme, mutlu olmayı öğrenme ve çevremizi mutlu edebilme, sosyal duyarlı olma ve bunu etrafa yayabilme gibi özelliklere sahip olduğumuzda ancak tam bir iyilik hali içinde olabiliriz. Hep söylerim hayatta iki seçeneğimiz var; ya mutlu olmayı seçeceğiz ya da mutsuz olmayı… Bu yüzden hayata olumlu yönlerinden bakmak bizlere çok büyük fayda sağlayacaktır.

Bu 7 ya da 8 bileşenin her biri ayrı ayrı üzerinde yazı yazılacak konular.  Bundan sonraki yazılarımda bunlara değiniyor olacağım. Özellikle “Çevresel İyilik Hali” son dönemde kafa yorduğumuz, konuştuğumuz ve önemsediğimiz “Sürdürebilirlik” konusu ile kesişiyor. İyi olabilmek için sadece kendimizi değil çevremizi, doğayı ve gelecek nesilleri düşünmek çok kıymetli.

Son söz olarak şunu belirtmek isterim. En önemli olan farkındalık. Eğer iyilik halimizi koruma konusunda farkındalığımız olursa tüm bu konuları uygulamaya başlayabiliriz.

Kaynakça

  1. NHS Confederation. From illness to wellness. Achieving efficiencies and improving outcomes. Briefing. October 2011, Issue 224. 
  2. Six dimentions of wellness model. 1976 by Bill Hettler: National Wellness Institute
  3. Eight Dimentions of Wellness. https://shcs.ucdavis.edu/health-and-wellness/eight-dimensions-wellness.
  4. Active aging and wellness.
https://www.icaa.cc/activeagingandwellness/wellness.htm
  • Peggy Swarbrick and Jay Yudof. Wellness in Eight Dimentions. www.cspnj.org. Janıuary 2015.

*Şekil, 3 nolu kaynaktan uyarlanmıştır.

Önceki

Berko İlaç “Demir Kız” ile Hastanedeki Çocuklarla Buluşuyor

Sonraki

Geçmişinden Kopyala Geleceğine Yapıştır

Öne Çıkanlar