‘‘Kendi Alanımızda Benzersiz Bir Konum Elde Etmeyi Hedefliyoruz’’
Dyt.Beyza Öğdem
Kanser büyüme özellikleri bozulmuş hücrelerin klonal yayılımıdır ve somatik genetik hastalıkların en sık, en yaygın ve aynı zamanda en komplike olanıdır. Ölüm nedenlerinde ikinci sırada yer alan kanser sebebiyle Dünya’da her 8 erkekten 1’i ve her 11 kadından 1’i yaşamını yitirmektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan kanserin gelişmesinde %80-90 arasında çevresel faktörlerin rolü olduğu kabul edilmektedir. Çevresel faktörlerden biri olan beslenme ise kanser vakalarının %35’inin sorumlusu olarak bilinmektedir. Sadece beslenme bilincinin oluşturulması ile kanser vakalarının 1/3’ünden fazlası önlenebilirken kanser tedavisi sırasındaki başarı ve özellikle hastalıktan kaynaklanan komplikasyonların gelişme riskinin azaltılması da mümkün kılınmaktadır.
Kanserden Korunmak İçin:
Tüm kanser türlerinden korunmak için öne çıkan on bir ortak başlık bulunmaktadır:
1. İdeal kiloda olmak
2. Egzersiz yapmak
3. Antioksidandan zengin beslenmek
4. Posadan zengin beslenmek
5. Protein, yağ, karbonhidrat yönünden dengeli bir beslenme planı uygulamak
6. Sağlıklı uyku düzenine sahip olmak
7. Yeterli sıvı alımı
8. Sağlıklı pişirme teknikleri uygulamak
9. Sigara ve alkolden uzak durmak
10. Ateşe yakın pişmiş et, tütsülenmiş besinler ve işlenmiş etlerden uzak durmak
Kimyasal maddelerden uzak durmak
Kanser Tedavisi Sırasında:
· İlave şeker tüketimi günlük enerjinin %10’unun altında bulundurulmalıdır.
· Tat duyusundaki azalmayı en aza indirgemek için karbonatlı suyla sürekli ağzı çalkalamak, şekersiz sakız çiğnemek, yüksek alkali su içmek alınabilecek önlemler arasında bulunmaktadır.
· İshal problemi yaşayan hastaların patates, muz, pirinç, yoğurt, kabuksuz elma ve türevlerini tüketmesi; kabızlık problemi yaşayan hastaların ise posalı meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi süreçlerinin kolay ilerlemesine yardımcı olmaktadır.
· İştahsızlıkta öğün öncesi hastanın hareket ettirilmesi iştah artışına yardımcı olurken hastanın yemek yemesi için zorlanmaması stres faktörü ile mevcut iştahın azalmamasına yardımcı olmaktadır.
· Melonom ve lenfoma türü kanserlerde sarımsak; meme, uterus türü kanserlerde soya ve maydonoz tüketiminden uzak durmak tedavi sürecine destek olmaktadır.
· İlaçların olumsuz etkilerini azaltmak için yeterli su tüketimi önem arz etmektedir
· Greyfurt, nar, yaban üzümü, karışık bitki çayları, karadut ve böğürtlen vücutta kemoterapik ajanlarla aynı yolları kullanarak hareket ettikleri için tedavinin etkinliğini azaltmaktadır
· Ağırlık denetimi immün sistemin iyileştirilmesi ve tedavi kaynaklı komplikasyonların en aza indirgenmesi için önem arz etmektedir
· Özellikle kanserojen etkinliği tespit edilmiş katkı maddelerinden uzak durulmalıdır
· Gıdaları pişirirken besin değeri kaybını en aza indirmek ve kanser yapıcı maddelerin oluşumunu önlemek için haşlama, buğulama, güveçte pişirme ve fırınlama gibi sağlıklı pişirme teknikleri kullanılmalıdır
· Araştırmalarca pek çok kanser türü ile ilişkilendirilen işlenmiş et gruplarından uzak durulmalıdır
· Mevsiminde taze meyve ve sebze tüketilmeli; açıkta satılan kuru meyve, kuruyemiş, süt ürünleri vb. gıdalar ile alkol ve sigara tüketiminden uzak durulmalıdır.