‘‘Kendi Alanımızda Benzersiz Bir Konum Elde Etmeyi Hedefliyoruz’’
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılı verilerine göre yılda küresel bazda 18 milyonun üzerinde yeni kanser vakası saptanırken, hastalığa bağlı ölüm oranı ise 10 milyonun üzerinde gerçekleşiyor. Dünya genelinde her 5 erkekten birinde ve her altı kadından birinde hayatları boyunca kanser gelişmesi beklenirken her sekiz erkekten birinin, ve her 11 kadından birinin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Kanserde erken tanı ve tedavi yöntemlerinin önemine değinen İstanbul Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Umut Barbaros, kanserde en etkili yöntem olan sıcak kemoterapi hakkında detaylı bilgiler verdi.
Çağın vebası haline gelen kanser, dünyada sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yerini alıyor. Manevi olarak büyük kayıplara yol açan kanser, aynı zamanda yüksek tedavi maliyetleri ile ülkelerin ekonomisine ve iş gücünde önemli zararlara neden oluyor.Teknoloji ve tıbbın ilerlemesiyle kanserle mücadelede daha etkili sonuçlar almayı mümkün hale getiren sıcak kemoterapi, birçok hasta için umut ışığı oluyor.
Sıcak kemoterapi için önemli bilgiler aktaran İstanbul Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Umut Barbaros, “ Kanser denilince aklımıza hep bilindik yöntemler geliyor. Ancak karın içine yayılmış kanser, farklı bir olgu. Karın içine yayılmış kanserler bundan 30 yıl önce tedavisi mümkün olmayan hastalıklar olarak biliniyordu. Yaklaşık 20 yıldır karın içine yayılmış cerrahi tedavilerle beraber, sıcak kemoterapiden bahsediyoruz. Burada temel felsefe karın içindeki organlardan; kalın bağırsak, karın zarı, bağırsak, yumurtalık, mide, pankreas gibi organlardan tümörün organ dışına çıkarılması işleminden bahsediliyor. Esas amacımız tümörün hepsini cerrahi bir işlemle temizlemek. Karın içine 42 derece ısıyla beraber sıcak kemoterapiyi sanki bir sıcak diyaliz yapıyormuş gibi verebilmek. Temel felsefe ana damar yollarıyla kemoterapinin ulaşamadığı damar odaklarına veya gözle görülemeyen hücrelere direkt temasla bu kemoterapiyi ulaştırmak” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Umut Barbaros Hakkında
1972 yılında Çankırı’da doğmuştur. Liseyi Antalya Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra tıp eğitimi için Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Bölümüne girmiş ve 1990 yılında başarı ile mezun olmuştur. Prof. Dr. Umut Barbaros genel cerrahi eğitimini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladıktan sonra aynı fakültede Genel cerrahi uzmanlığını aldıktan sonra profesörlüğe kadar yükselmiştir. Kıdemli profesör olarak çalışmaya devam ettiği İstanbul Üniversitesinde Tıp Fakültesi’nden 2019 yılında özel sektöre geçmiş ve kendi muayenehanesini açmıştır. Prof. Dr. Umut Barbaros Genel cerrahi eğitimi sonrasında İtalya’da 1 yıl “Modern Cerrahi” teknikleri doktorasını yapmış ve “Robotik Cerrahi“ üzerine PHD almıştır.
Genel cerrahi de her konuda başarılı şekilde ameliyatlarını uygulayan ve sağlık sektöründe bir çok ilke imzasını atan Prof. Dr. Umut Barbaros özellikle zor onkolojik vakaları, obezitenin her tür ameliyatı ve laparoskopik – robotik cerrahide her tür girişimde bulunmuştur. Uluslararası ve ulusal bir çok dernekte aktif üyeliği bulunan Prof. Dr. Umut Barbaros’un 100’den fazla uluslararası akademik yazısı ve birçok bölümde kitap yazarlığı mevcuttur. Halen İstanbul Cerrahi Derneği Başkanlığı yapmaktadır. 2 Oğlu bulunan Prof.Dr. Umut Barbaros fanatik Fenerbahçe taraftarı ve aynı zamanda Fenerbahçe kongre üyesidir.