Etkin Aşılama ve Önlemlerin Devamı Şart!

covid19

Covid 19 salgınının kontol altına alınması için daha etkili önlemler gerektiğini sık sık hatırlatan Solunum Derneği TÜSAD, tam kapanma kararını yerinde bulduğunu bildirdi. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, salgının yavaşlamasının ancak tam kapanma ve aşılama ile gerçekleşebileceğini vurguladı.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), pandemide tabloyu tersine çevirmenin ancak tam kapanma ve etkin aşılama ile mümkün olduğu uyarısında bulundu. Yeni normalleşme sürecinin ardından, sürekli artan vaka sayılarının endişe verici olduğunu bir kez daha vurgulayan TÜSAD, hastanelerdeki pandemi servisleri ve yoğun bakımların artan artan iş yükü nedeniyle yetersiz kalmaya başladığını ve bu durumun Covid 19 ve diğer sağlık sorunları için başvuran vatandaşların mağduriyetine yol açtığını belirtti.

“Karar olumlu ama destek şart”

TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz tüm uyarılara rağmen, gerekli radikal tedbrilerin alınmaması nedeniyle salgın tablosunun giderek ağırlaştığını belirtti. Son durumu şöyle değerlendirdi. “Kontrollü normalleşmenin başlamasından bu yana vaka sayılarında görülen artış, salgının kontrolünde zorluk yaşandığını gösteriyor. Normalleşme başlamadan hemen önce 9 bin civarında olan vaka sayıları, normalleşmenin ardından 7 kat artarak, 64 bine dayanmıştı. Virüsün mutasyon geçirmesi de bu artışlarda etkili oldu. Şimdi artık daha sıkı önlemler alma zamanı. Vakaların düşmesi için alınan tam kapanma ve temel üretim haricinde üretim ve hizmetler durması kararlarını destekliyoruz, ancak aşılama ile ilgili sorunların hızlıca giderilerek ara vermeden devam edilmesi gerekmektedir.”

TÜSAD’ın konu ile ilgili açıklamasında ayrıca alınması gereken acil önlemler şöyle sıralandı:

Tam kapanma döneminde çalışanların kapanmadan kaynaklı ekonomik kayıpları devlet tarafından karşılanmalıdır.

Yurtiçi ve yurtdışı seyahatler zorunlu haller dışında durdurulmalıdır.

Aşılama programı etkin şekile devam ettirilmeli, aşı teminindeki aksaklıklar giderilmeli, toplum hızla aşılanmalıdır. Aşılama süreciyle ilgili toplum sürekli olarak bilgilendirilmelidir.

Filyasyon çalışmaları bilimsel kriterlere uygun olarak yapılmalı, elde edilen veriler en şeffaf şekilde ilgili kesimlere aktarılmalı, bu alandaki çalışmalar desteklenmelidir.

Vatandaşlarımız maske-mesafe-hijyen kurallarına harfiyen uymalı, ev ve komşu ziyaretlerine ara vermeli, kapalı ve kalabalık alanlarda uzun süre durmamalıdır.

Önceki

Normal Doğum Bağırsak Mikrobiyotasını Destekliyor

Sonraki

“Aşılar Bizi Yakınlaştırır”

Öne Çıkanlar