‘‘Kendi Alanımızda Benzersiz Bir Konum Elde Etmeyi Hedefliyoruz’’
Dünya Sağlık Örgütü, haftalık bilgilendirme raporunda; koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bilgileri ve verileri kamuoyu ile paylaştı.
Dünya Sağlık Örgütü, “aşıya dayanıklı” hale getirilen mutasyona uğramış varyantın adının; Mu olduğunu ve bilimsel olarak B.1.621 olarak adlandırıldığını da açıkladı.
İlk olarak Kolombiya’da tespit edilen ve Güney Amerika ve Avrupa’da da kayıtlara geçen varyant ile ilgili olarak; “Bu varyantın geçirdiği mutasyonlar virüsü aşılara daha dayanıklı hale getirebilir. Fakat Beta varyantında da olduğu gibi bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor” açıklaması yapıldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından salgın süreciyle ilgili merak edilenleri yanıtladı. Bakan Koca, koronavirüsün Mu varyantı’nın Türkiye’de 2 kişide tespit edildiğini açıkladı. Koca, yerli aşıda da seri üretime 2 ay içinde geçileceğini söyledi.
DSÖ’nün radarındaki beşinci varyant
DSÖ’nün bilgi notunda, “İlk olarak Ocak 2021’de Kolombiya’da tespit edilen ve farklı yerlerde de görülen Mu varyantı Güney Amerika’da ve Avrupa’da da büyük salgınlara sebep oldu. Mu varyantının küresel olarak yayılma hızı yavaş olsa da Kolombiya ve Ekvador’da yayılma hızı artıyor. Güney Amerika’daki Mu varyantının hastalık oluşum incelemesi, Delta varyantının yayılmasıyla birlikte izlenecektir” denildi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi açıklamalarına göre Alfa, Beta, Gamma, Delta varyantıyla birlikte Mu varyantı da kurumun yakından izlediği varyantlar oldu. Şu an resmi verilere göre; Alfa varyantı 193 ülkede, Beta varyantı 141 ülkede, Gamma varyantı 91 ülkede ve Delta varyantı 170 ülkede tespit edildi.
MU varyantı Uzak Doğu’ya sıçradı
Mu varyantına, Japonya’da 2 kişide rastlandı. Vakaların biri Tokyo’nun doğusundaki Narita havalimanında Birleşik Arap Emirlikleri çıkışlı bir yolcuda; diğeri ise başkentteki Haneda havalimanında İngiltere çıkışlı bir yolcuda saptandı. Delta ise Japonya’da hakim Covid-19 varyantı olmaya devam ediyor.