Biotin (B7 Vitamini) ve Faydaları

Biotin (B7 Vitamini

Biotin, B7 vitamini veya koenzim R olarak adlandırılan B kompleks vitaminlerden biridir. Besinlerin enerjiye dönüşmesine yardımcı olan vitamin grubunda yer alan biotin aminoasit ve yağların oluşumuna ve hatta yapısına da katılmaktadır. B vitamini bağışıklık, sağlıklı metabolizma, dolaşım ve sindirim sistemi için büyük önem arz eden bir besin grubudur. Biotin, halk arasında saç vitamini olarak da bilinmektedir. Başta cilt, saç ve tırnak yapısı olmak üzere birçok dokunun oluşumu sırasında görev aldığı bilinen biotin, vücutta farklı metabolizmaların işleyişi için de ihtiyaç duyulan bir vitamindir.

Biotinin özelliklerinden en belirgini vücutta doğal olarak üretilmemesi. Fakat bağırsak florası olarak adlandırılan bakteriler üretebilir ve sağlığımız açısından olumlu bir etki bırakırlar. Vücutta biotin rezervleri birikmez, suda çözünür ve kan dolaşımında hareket eder. Biotinin fazlası ise idrar yolu ile vücuttan atılır. Bu sebeple toksik seviyeleri nadir gözlenir. Biotin genellikle cilt, saç ve tırnak bakımı için kullanılan ürünlerin içeriğine eklenir. Vücut tarafından yakıt olarak kullanılan yağ asitleri ve glikozun oluşumu için gerekli bir vitamin grubudur. Kan şekerinin düzenlenmesini sağladığına dair çalışmalar da bulunmaktadır. Makro besin öğeleri metabolizmasına, saçın korunmasına, mukozanın korunmasına, cildin korunmasına yardımcı olur.

Biotinin faydalarına geldiğimizde ise vücutta yağ asitleri, aminoasitler ve glukoz metabolizması için gereken koenzim görevini üstlenir. B vitamin grubu besinlerden yağ ve karbonhidratları parçalamak ve enerjiye dönüştürmek ile sorumludur. Bu enerji çoğu işlev bölgesine yakıt sağlar. Biotin güçlü tırnak ve saçları destekleyen protein olan keratini üretmek için de gereklidir.

Biotin, gebelik döneminde anne adaylarının ihtiyaç duyabileceği besinler arasında yer alır. Nadiren de olsa gebelikte biotin eksikliği görülebilmektedir. Bunu önlemek için anne adaylarına özel bazı folik asit takviyeleri biotin ile desteklenerek uygulanmaktadır.

Önceki

Statinler Covid-19’a karşı koruma sağlıyor mu?

Sonraki

Pfizer Onkoloji’den kansere karşı “Bir Arada” YouTube Kanalı Yayında!

Öne Çıkanlar