Denizlerdeki Balık Biyoçeşitliliği Azaldıkça Omega 3 İhtiyacı için Balık Yağı Tüketmeli

balık yağı

Gününüzde dünya genelinde balık tüketimi kişi başı yıllık 20 kilogram seviyesinde ancak bu oran; ülkemizde kişi başı 6,1 kilogramla sınırlı…

Düşük olarak kabul edilen bu oranın yanı sıra ülkemizde Nisan ve Eylül ayları arasında balık avı yasağıyla birlikte yaşanan çevre olayları çerçevesinde balık biyoçeşitliliğinin düşmesi; vücudun ihtiyaç duyduğu Omega 3 ihtiyacını balık tüketimi yoluyla karşılayamayacağına işaret ediyor.

Omega 3 Yağ Asitleri DHA ve EPA İhtiyacı Balık Yağı ile Karşılanabilir

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması verilerine göre 15 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 8,2’sinin haftada 2-3 kez, yüzde 27’sinin haftada 1 kez, yüzde 35,8’inin ayda 1-3 kez ve yüzde 19’unun da ayda 1’den az balık tükettiği, yüzde 8,8’inin ise hiç balık tüketmediği belirlenirken Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı bir yaşam için her hafta 1 – 2 porsiyon balık yemeyi öneriyor.

Bu çerçevede balıketinin rahatlıkla çiğnenebilir olması ve kolay sindirimi; çocuklar ve yaşlılar için ne kadar önemliyse özellikle av yasağı dönemlerinde çiğnenebilir; şekersiz balık yağı da Omega 3 yağ asitlerinden DHA ve EPA ihtiyacını karşılamak adına aynı işlevi görüyor.

Balık yağının vücuda etkisini değerlendiren İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayper Somer; “Balık yağının içinde bulunan Omega – 3 yağ asitleri  EPA ve DHA, insan vücudunda birçok temel işlevi olan çoklu doymamış yağ asitleridir. İnsan vücudunda üretilemedikleri için dışarıdan alınmalıdır. EPA ve DHA, kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. DHA, normal beyin fonksiyonlarının ve normal görme yetisinin korunmasına katkı sağlar. Dolayısıyla, gelişim çağındaki çocuklar için olmazsa olmazdır” dedi.

Günlük 250 mg EPA+DHA Alınmalı

Yapılan bilimsel çalışmalar, kullanım süresinin sınırlanmasına dair bir aralık vermemekle birlikte; düzenli kullanımın faydalı olacağına işaret ediyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) 2 – 18 yaş arasında çocuklar için günlük 250 mg EPA+DHA miktarında Omega 3 alımı öneriyor.

IFOS Onayı Önemli

Balık yağı tüketileceği zaman mutlaka ürünün saflığını, stabilitesini, içeriğini ve konsantrasyonunu değerlendiren IFOS onayı aranması gerekiyor.

Önceki

Pandemi Çocuklarda OKB’yi Artırdı

Sonraki

Aşı Hurafeleri Sosyal Medyadan Yayılıyor

Öne Çıkanlar