‘‘Kendi Alanımızda Benzersiz Bir Konum Elde Etmeyi Hedefliyoruz’’
Cambridge-GSK Translasyonel İmmünoloji İş Birliği (CG-TIC), GSK’nın bağışıklık sistemi alanındaki bilimsel birikimi, yapay zekâ ve klinik geliştirme konusundaki uzmanlığını Cambridge’in tamamlayıcı uzmanlıklarıyla bir araya getiriyor. GSK, böbrek ve solunum hastalıklarında araştırma ve geliştirme çalışmalarını hızlandırmak amacıyla CG-TIC’e 50 milyon sterlinden fazla yatırım yapıyor.
GSK, Cambridge Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi Hastaneleri ile bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıklar üzerine araştırma ve geliştirmeyi hızlandırmak amacıyla 50 milyon sterlinlik büyük bir yatırım yaptığını duyurdu. Cambridge-GSK Translasyonel İmmünoloji İş Birliği (CG-TIC) olarak adlandırılan bu yeni iş birliği, bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıkların tedavisinde daha hassas ve hızlı çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Özellikle yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanılarak, böbrek ve solunum hastalıklarının tedavisinde yeni yöntemler bulunması amaçlanıyor.
İki ana hastalık alanına odaklanılacak: Böbrek ve Solunum Hastalıkları
Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde 850 milyon kişi böbrek hastalığından ve 545 milyon kişi kronik solunum yolu hastalıklarından muzdarip.[1]–[2] GSK, bu iş birliğiyle böbrek ve solunum hastalıkları alanına odaklanarak, hastalıkların mevcut tedavi yollarını iyileştirmek ve geliştirmek için Cambridge Üniversitesi’nin güçlü teknoloji altyapısı ile kendi Ar-Ge gücünü birleştiriyor.
GSK Bilimsel Araştırmalar Direktörü Tony Wood, “Bilimsel ilerlemenin merkezinde iş birliği yer alır ve bu, GSK’da nasıl Ar-Ge çalışmaları yürüttüğümüzün temelini oluşturur. Cambridge Üniversitesi ile mevcut çalışmalarımızı genişleterek, Birleşik Krallık’taki bu dünya lideri bilimsel ve teknolojik kapasiteyi daha da geliştireceğimiz için heyecanlıyız. Cambridge’in uzmanlığı ve GSK’nın ilaç geliştirme sürecini hızlandıracak bağışıklık sistemi ve yapay zekâ alanındaki bilimsel birikimi ile tedavisi zor hastalıklarla mücadele eden hastalara yardımcı olma fırsatına sahibiz” dedi.
Cambridge Üniversitesi Rektörü Profesör Deborah Prentice ve Birleşik Krallık Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakanı Peter Kyle, bu iş birliğinin önemine dikkat çekerek, yapay zekâ kullanarak bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıkların tedavisini ilerletme ve dünya çapında hastalara önemli faydalar sağlama potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Cambridge-GSK Translasyonel İmmünoloji İş Birliği (CG-TIC), GSK Klinik Araştırmalar Başkanı Nicolas Wisniacki ve Cambridge Terapötik İmmünoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nde böbrek hastalıkları baş araştırmacısı Prof. David Thomas tarafından yönetilecek.