ULUSLARARASI KATILIMLI CEREBRAL PALSY VE GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR KONGRESİ 22-24 ŞUBAT’TA DÜZENLENİYOR

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından Prof. Dr. Hıfzı Özcan anısına düzenlenen Kongreye 8’i yurtdışından 74 konuşmacı katılacak.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye, 52 yıldır Cerebral Palsy’li bireylere kişiselleştirilmiş teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sunuyor. Vakıf, sunduğu hizmetlere ek olarak bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla seminerler ve kongreler düzenleyerek toplumdaki farkındalığın artırılması ve uzmanların bilgi birikiminin derinleştirilmesi için çeşitli çalışmalara imza atıyor.

Vakıf tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenecek Uluslararası Katılımlı Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi 22 – 24 Şubat tarihleri arasında “Değişen Zaman, Gelişen İş Birlikleri” temasıyla gerçekleşecek. Kongreye alan çalışanları, hekimler ve uzmanlar katılacak, kongrenin kapanış gününde ise ailelerin soruları yanıtlanacak. Kongrede ‘Dönmüyoruz’ sloganıyla Hatay’da hayata geçirilen çalışmalardan bahsedilecek. Tüm bunların yanında afet dönemlerinde dikkat edilmesi gereken konu başlıkları tıp profesyonelleri tarafından aktarılacak.

21 Şubat’ta düzenlenen basın toplantısına Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin, Kongre Başkanı ve Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Semih Ayta, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şenaran, Odyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Baki Umut Tuğay katılım sağlayarak kongrenin önemini ve amacını basın mensuplarıyla paylaştı.

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin; Vakfımız 1972 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan tarafından kuruldu. Üniversitede öğretim görevlisi iken ailelerle karşılaşan Özcan, engelli bireylerin ve ailelerini yararını gözeten bir dernek kurarak faaliyetlere başladı. Tamamen gönüllülük esasına dayalı gerçekleştirilen çalışmalar yürüten dernek 1989 yılında vakıflaştı. Bugün içinde bulunduğumuz Ataşehir’deki kampüsümüzde hizmetlerimizi genişleterek devam ettiriyoruz. Ana hedef kitlemiz olan Cerebral Palsy’li çocukların ve gençlerin toplum hayatına dâhil olması için hep birlikte çalışıyoruz. Kampüsümüzde CP’li bireylerin doğum anından itibaren ileri yaşlara kadar ihtiyaç duydukları her türlü rehabilitasyonun eğitim ve terapi hizmetini bütüncül bir yaklaşımla sunabiliyoruz. Merkezimizde 100 kişinin üzerinde bir kadromuz bulunuyor. Her ay ortalama 650 – 700 çocuğa hizmet veriyoruz. Hizmetlerimizin yanında, bu alandaki çalışmaları desteklemek ve uzman yetiştirmek için çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Bu faaliyetlerden bir tanesi de kongrelerimiz. Kurucumuz Prof. Dr. Hıfzı Özcan’ı anmak adına 2 yılda bir kendisinin adını taşıyan kongreler düzenliyoruz. Bu yıl 9’uncu kez Uluslararası Katılımlı Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi’ni hayata geçiriyoruz. Son olarak 2023 yılının şubat ayında gerçekleşen ve 11 ilimizi çok fazla etkileyen deprem felaketinden sonra hayata geçirdiğimiz çalışmalardan bahsetmek isterim. 30 Mart 2023 tarihinden beri Hatay’da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu bölgede 3 ayrı hizmet birimimiz bulunuyor. Büyükdalyan ve İstanbul Sanayi Odası Geçici Yaşam Alanlarında rehabilitasyon hizmetlerini yürütüyoruz. Bunun dışında Eylül ayında açtığımız, kalıcı birim olarak nitelendirdiğimiz Neşe Özgür & Mustafa Sabuncuoğlu Engelli Hizmet Merkezi’nde ağırlıklı olarak ampute bireylere, çocuklara, gençlere ve yetişkinlere destek veriyoruz” dedi ve sözü Kongre Başkanı Doç. Dr. Semih Ayta’ya bıraktı.

Kongre Başkanı Doç. Dr. Semih Ayta ise CP’li çocukların beyin gelişimine ve nörolojik faktörlere dikkat çekerek Kongremizin bu seneki ana temasını deprem felaketinin ardından Hatay’da başlattığımız çalışmaları da kapsayacak şekilde; toplumda değişen koşullara uyum sağlama süreçleri ve bu sürede gelişen iş birliklerini vurgulamak amacıyla“Değişen Zaman ve Gelişen İşbirlikleri” olarak belirledik. Kongremize Türkiye, Amerika, Avustralya ve İsviçre olmak üzere 4 farklı ülkeden 74 konuşmacı katılacak. Konuşmacılarımız; CP’nin teşhis, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerindeki gelişmeleri hazırladığımız zengin bilimsel program dahilinde uzmanlar ve aileler ile paylaşacak. Cerebral Palsy; gelişmekte olan beynin doğum öncesi, doğum sırası veya sonrasında bir takım nedenlerle etkilenmesiyle ortaya çıkan kalıcı ama ilerleyici olmayan bir engellilik durumudur. Esas olarak duruş ve hareket bozuklukları ön planda olmakla birlikte işitme, görme, zihinsel ve ortopedik sorunların eşlik edebildiği bir durumdur. Bu çerçeveden baktığımız zaman Cerebral Palsy’nin tanı ve tedavisinde farklı tıp alanlarda faaliyet gösteren uzmanların ve hekimlerin birlikte çalışması gerekmektedir. Türkiye’de canlı doğan binde 4,4 oranında bebek CP tanısı alıyor. Bu da bir yılda 6.000 bebeğin tanı aldığını gösteriyor. CP’li bireyler ve çocuklar kadar bakım verenler ve aileleri de desteğe ihtiyacı duyuyor. Kongremizdeki aile oturumlarını hayata geçirmekteki temel motivasyonumuz CP’li bireylerin hayatının kolaylaşmasında en önemli çalışma arkadaşlarımızın aileler olması” şeklinde konuştu.

Kongre’nin sekretaryasını yöneten Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe ise “Cerebral Plasy’nin teşhiş ve tedavisinde ailenin önemine değinerek; “CP’li çocuklar konu olduğunda aile merkezde durur. Biz de hekimler olarak ailenin etrafında konumlanarak, süreci aile ile el ele yönetip çocuğun önce gelişime sonra, okula ve istihdama geçişinde katkıda bulunuruz. Sağlıklı bir çocuğun ilk 3 yaşı ve okul öncesi döneminin ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinir. CP’li bir çocuk söz konusu olduğunda ise bu önem kat be kat artar. CP’li çocukların gelişiminde tüm aile fertlerinin oyunlara dâhil olduğu bir süreç elzemdir. Çocuk ne kadar mutluysa öğrenmesi de bir o kadar kolay olabilir, tüm yaşam süreçleri konforlu bir şekilde idame ettirilebilir. İşte o zaman çocuklar eğitime ve yaşama daha rahat adapte olabilirler. Aile üyelerinin tamamının bu süreçte desteği çok kıymetli fakat önemsediğimiz bir diğer konu ise tedaviye akran ve kardeşlerin dahiliyeti” dedi.

Fizyoterapinin CP tedavisindeki yerine ve önemine parmak basan Prof. Dr. Baki Umut Tuğay; Hep birlikte omuz omuza kocaman bir ekip olarak gerek akademik kurul içerisinde gerekse sahada çok yönlü problemi olan bir grupla çalışıyoruz. Biz CP’li çocuğu konuşurken tüm sorunların birlikte konuşuruz. Bu sorunların çözümünde veya hafifletilmesinde fizyoterapi çok önemli bir yer tutuyor. Komplikasyonlarla doğan bebeklerde erken müdahale programı son derece kritik. Aileler sağlıklı çocukların gelişim süreçlerinin dışında, daha geriden gelen bir seyir var ise mutlaka bir çocuk nöroloğuna başvurmalı. Tanı konduktan sonraki süreçte ise tedavi adımlarının dikkat ve kararlıkla sürdürülmesi. Bu noktada önemli başka bir husus da var. Sorumlulukların yüklendiği aileler özellikle çocuğa direkt bakım veren kişiler bir ömür boyu bu yorucu sürecin içinde. Bu noktada tedavinin sağlıklı ilerleyebilmesi için bakım verenin de psikolojik olarak desteklenmesi çok önemli. Bir başka konuya daha değinmek isterim. Hak temelli yaklaşımın gerçekleşmesi ile ilgili ciddi sorunlarımız var. Cerebral Palsy’li çocuk ve aileler açısından baktığımız zaman tedavi hizmetlerinde, ekipmanlarda ve eğitimde alabildikleri hizmetlere ulaşmak oldukça zorlayıcı olabiliyor. Hekimlerimiz çok yetkin fakat hastanelerimizde, özellikle CP tedavisi için edinilmesi gereken materyaller yetersiz kalabiliyor. Biz beyaz önlükleri giyip hasta bakmıyoruz. Tedavi sürecinde çocuklarla oynamamız gerekiyor. Bu sebeple bilgi dışındaki yetersizlikler de tedavi süreçlerini aksatabiliyor. Aileler bu konudan mustarip oluyor. Dolayısıyla bizler de en iyi hizmeti vermeye çalışırken işin tüm bu boyutlarıyla ailelerle bu sorunları maalesef birlikte yaşıyoruzdedi

Cerebral Palsy hakkında konuşulacak, tartışılacak çok konu olduğunun altını çizen Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Şenaran Cerebral Palsy’nin teshiş ve tedavisi için branşların dirsek temasıyla çalışması gerekliliğini önemle vurgulamak isterim. Tabii ki çocuk doğar doğmaz veya bir kaç aylık olduğunda tanı konuyor. CP’li çocukların ilk tedavilerini çocuk doktorları, fizyoterapistler yapıyorlar fakat pediatrik ortopedi ancak ortopedik sıkıntılarda doğan hareket kabiliyetini ölçen “ayağa kalkacak mı?, yürüyecek mi?, Kendi işini kendi yapabilecek mi?” gibi sorular sorulmaya başladığında devreye giriyor. Biz de çocuk ortopedistleri olarak Türkiye çapında çok iyi organize olmuş bir ekibiz ve en erken dönemde bu çocukları takibe ve tedaviye almaya çalışıyoruz. Biz akademik kurul üyeleri olarak bilimsel çalışmaları her detayına kadar kamuoyuyla paylaşmayı önemsiyoruz. Kongremizde pediatrik ortopedinin de içinde olduğu pek çok alanda ulusal ve uluslararası çok kıymetli uzmanlarımız, profesyonellerle ve ailelerle çok kıymetli bilgileri paylaşacak” dedi.

3 GÜN SÜRECEK KONGREDE KURSLAR, PANELLER VE KONFERANSLAR GERÇEKLEŞECEK…

Doç. Dr. Semih Ayta başkanlığında gerçekleşecek kongre 22 Şubat 2025 Cumartesi günü Metin Sabancı Merkezi’nde uzmanlara yönelik kurslar ile başlayacak ve 24 Şubat’taki oturumlar ile son bulacak. Cerebral Palsy ve gelişimsel bozukluklarla ilgili geniş kapsamlı ve güncel bilgileri içeren bölümlerin yanı sıra çocuk nörolojisi, genetik, çocuk ve ergen psikiyatrisi-psikolojisi, normal dil gelişimi ve dilde gecikme, özel eğitim, odyoloji, afetlerde fizyoterapi ve ortopedi yaklaşımları içerikli paneller ve konferanslar online olarak gerçekleşecek.

Açılış konuşmaları ile başlayan Kongre oturumlarının birinci gününde; “Çocuklarda Alt Ekstremite Spastisitesi: Serebral CP Mi? Herediter Spastik Paraparezi Mi?, Riskli Bebek, Cerebral Palsy’de Erken Tanı Neden Önemlidir, CP’de Dil ve Konuşma Bozuklukları, Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri, CP’de Transdisipliner Yaklaşım, Otizm’de Dil ve İletişim Sorunları, CP’li Öğrenciler İçin Bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarının Hazırlanması, Okuma Yazma Becerilerinin Desteklenmesi ve Etkili Öğretim Uygulamaları, CP’de Kalçanın Patolojik Anatomisi, CP’de Patolojik Yürümenin Temel Özellikleri: Tedavi Nasıl ve Ne Kadar Olumlu Etki Eder?, CP Hastalarındaki Omurga Deformitelerine Güncel Yaklaşım, Tedavi Endikasyonları, Faydaları ve CP’de Ayak Sorunları başlıklı paneller yer alıyor. Aynı zamanda 23 Şubat’ta farklı bir çevrim içi salonda özel gereksinimli bireylere bakım verenler ve aileleri için bilgilendirici konferansların düzenlendiği ayrı bir oturum programı sürdürülecek. Bu konferanslarda Cerebral Palsy’de Fizyoterapi ve Güncel Yaklaşımlar, Alternatif İletişim Yöntemleri, Hayata Katılım Ve Spor, Çocuklara Temel Alışkanlıkları Nasıl Kazandırabilirim?, Özel Gereksinimli Bireylerde Ergenlik Ve Cinsel Yaşam, Özel Gereksinimli Çocukların Kardeş Ve Akran İlişkileri, Epilepsi: Beklenmeyen Konuk (Çocuk ve Aileye Öneriler)” başlıkları altında ailelerin ve çocukların hayatlarını kolaylaştıracak bilgiler harmanlanarak aktarılacak.

Kongre oturumlarının 2’inci gününde ise; “CP’de Güncel Fizyoterapi ve Ergoterapi Yaklaşımları, CP’de Teknolojik Rehabilitasyon, CP’li Çocuklarda Egzersizin Beyin Türevli Nörotrofik Faktör Üzerinde Etkisi, CP’de Aile Temelli Yaklaşımlar, CP’de Spor ve Aktif Yaşam, CP’de Yapay Zeka Ve Makine Öğrenmesi, Güncel Yaklaşımlar, Gelişimsel Bozukluklar ve Epilepsi: Sendromik Yaklaşımlar, Fertlerde Ortopedi ve  Fizyoterapi Yaklaşımları, Protez Uygulamaları, Afetlerde Çocuklara Psikolojik Yaklaşımlar, Pelvik Taban Üriner Problemler, CP Genomiğinde Güncel Gelişmeler, Nörogelişimsel Hastalıkların Genetiği, Çocuk Nörolojisinde CP Taklitçisi (Mimicer) Hastalıkları, CP’de Gen Temelli Tedavilerin Yeri, Özel Gereksinimli Gençleri Geleceğe Hazırlama, Erken Çocuklukta Sürdürebilir Destekleyici Aile Olmak”panelleri gerçekleşecek.

KONGREDE ULUSLARARASI UZMANLAR DA BİLGİ PAYLAŞIMINDA BULUNACAK…

Uzmanlara ve ailelere yönelik zengin bir içerik sunan kongrede bu sene uluslararası değerli konuşmacılar de yer alacak. Christopher Newman, Haluk Altıok, Heidi M. Feldman, Jozef Gecz,M. Kathleen Kelly, Reinald Brunner, Sarah Reedman ve Suken Shah paneller vasıtasıyla akademik bilgilerini katılımcılarla paylaşacak.

Kongre hakkında detaylı bilgiye https://cerebralpalsykongresi2025.org/# adresinden ulaşılabiliyor.

 

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye;

Türkiye’de Cerebral Palsy (CP) konusunda en geniş hizmet yelpazesine sahip ilk ve tek kuruluş olan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlerine teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve sosyal hayatta daha fazla yer almaları için faaliyetlerde bulunuyor. “Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıf” ve “İzin Almadan Yardım Toplama Hakkına Sahip Kuruluş” statüsü kapsamında kamu yararına çalışan Vakıf, İstanbul Ataşehir’de 35 dönümlük alan üzerine kurulan kampüste; Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ile hizmet veriyor. Şubat 2023’te gerçekleşen deprem felaketi sonrasında bölgedeki engelli bireylere geçici barınma alanlarındaki 3 hizmet birimi ve mobil hizmet birimiyle rehabilitasyon desteği sunan Vakıf, Antakya’daki Neşe Özgür & Mustafa Sabuncuoğlu Engelli Hizmet Merkezi’nde kalıcı olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, kurulduğu günden bugüne 30 binden fazla çocuk ve ailesine hizmet verdi ve destek oldu. 52 yıldır şeffaf ve hesap verebilirlik prensipleriyle hizmet veren Vakıf, konu hakkında bilinirliği artırmak ve çocuklara daha çok destek sağlayabilmek için “Cerebral Palsy Türkiye” markasıyla yoluna devam etmektedir. www.tscv.org.tr 

www.tscv.org.tr

Cerebral Palsy (Serebral Palsi) nedir?

Cerebral Palsy, gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan, bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Dünya genelinde 17 milyon Cerebral Palsi’li kişi yaşamaktadır. Türkiye’de her yıl 6.000’den fazla bebek Cerebral Paly  tanısı almaktadır.

Önceki

Opella Türkiye Genel Müdürü Pelit Duman Oldu

Sonraki

Nadir Hastalıklarla Mücadelede Erken Teşhis ve Tedaviye Erişim Hayati Önem Taşıyor

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkanlar