‘‘Kendi Alanımızda Benzersiz Bir Konum Elde Etmeyi Hedefliyoruz’’
İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği’nin, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile yürüttüğü “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamında kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Antalya’da katılımcılarını ağırlayan proje, Türkiye’nin farklı illerinde de uygulanmaya devam edecek.
İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” projesi Antalya’da kadınlarla buluştu. Kadınları meme kanseri konusunda bilgilendirmeyi hedefleyen proje kapsamında meme kanseri hakkında eğitimler verilecek. İhtiyaç Haritası, eğitim verilecek illerde meme kanseri farkındalığı çerçevesinde sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlı kişileri ve bölgeleri tespit edecek, eğitim alan kadınların Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) taramalarının yapılması için randevuları koordine ederek ulaşımlarını sağlayacak ve tarama sonrası tüm süreci takip edecek.
İlk buluşma Antalyalı kadınlarla gerçekleşti
“Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamındaki buluşmaların ilki Antalya’da gerçekleşti. Etkinlikte Kanser Savaşçıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berrin Kurdoğlu Aydın tarafından 250 kadına farkındalık eğitimi verildi. Eğitimde; meme kanseri görülme sıklığı, başlıca risk faktörleri, erken tanının önemi, meme kanseri tarama (mamografi) ve elle muayene gibi konularda bilgi verildi. Eğitim ve meme kanseri taramalarının önümüzdeki dönemde Türkiye’nin farklı illerinde de devam etmesi planlanıyor.
Proje kapsamında kadınlara eğitim veren Kanser Savaşçıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. Berrin Kurdoğlu Aydın, “Dünyada en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan meme kanseri günümüzde neredeyse yedi veya sekiz kadından birinde görülüyor [1]. Oldukça ciddiye alınması gereken bu hastalık hakkında kadınları bilgilendirmek büyük önem taşıyor. Her şeyde olduğu gibi söz konusu sağlık olduğunda da kişinin ilk önce kendini tanıması çok önemli. Bu nedenle meme kanseri ile ilgili kadınlara farkındalık eğitimi vermek üzere Antalya’da başlattığımız bu hareketin sloganını da ‘Kendini Tanı, Erken Tanı’ olarak belirledik. Eğitimlerimizin ilk durağı olan Manavgat’taki buluşmamıza gösterilen yoğun ilgiden ve bu eğitimleri vermekten büyük mutluluk duyuyorum. Eğitimlerin kadınların yaşamına pozitif bir anlam ve fayda katmasını diliyorum.” dedi.
Projeyle ilgili açıklamada bulunan İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan da “Farkındalık yaratmak her konuda çok değerli ve yaratacağımız sosyal etkinin en önemli çıktısı. Meme kanseri ile mücadelede erken teşhis ve sağlık taramaları ile ilgili farkındalık yaratmak adına geliştirdiğimiz bu projede binlerce kadına ışık tutmanın, umarım olmaz ancak tanı konacak kadınlarımızın yanında olmanın, yalnız olmadıklarını bilmelerini sağlamanın ve sağlıklı bir gelecek için onlara yol açmanın mutluluğunun rakamlarla ölçülemeyecek seviyede olduğuna inanıyorum. Bu konuyu dert edinip birlikte yola çıkmış olmaktan dolayı çok gurur duyuyoruz. Birlikte verdiğimiz destek ile erken tanılar sayesinde nice mutluluk hikayesine ortak olacağımızı ümit ediyoruz.” dedi.
AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ise “AstraZeneca Türkiye olarak, ülkemizde imza attığımız önemli sosyal sorumluluk projelerimiz ile toplumsal sağlık bilincinin artırılmasına destek verirken sağlıkta kalite ve verimliliğin geliştirilmesine de katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Hastaları odağımıza koyduğumuz çalışmalarla meme kanseriyle mücadeleyi destekliyor, toplum sağlığının geliştirilmesine destek vermeyi kurumsal sorumluluklarımız ve önceliklerimiz arasında görüyoruz. Bu kapsamda sağlıkta sosyal sorumluluk ve farkındalık projeleri de hayata geçiriyoruz. Bugün Antalya’da İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği’nin AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz destekleriyle hayata geçirdiği, meme kanseriyle mücadeleye güç katacak yeni bir projeye başlıyoruz. Bu hareket ile Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kadınların meme kanseri hakkında bilgilenmelerini hedefliyoruz. Hareketin ilk durağında Manavgat’ta olmaktan mutluluk duyuyoruz. İlerleyen dönemlerde, farklı illerde meme kanseri konusundaki farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
[1] Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılında güncellediği ve dünya kanser verilerini içeren GLOBOCAN raporuna göre https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/20-Breast-fact-sheet.pdf
Kanserle Savaşçıları Derneği Hakkında
Kanser Savaşçıları, tanı ve tedavi sürecinde ihtiyaç duyulabilecek her türlü bilgiyi doğru ve bilimsel kaynaklardan araştıran, öğrenen ve paylaşan bir sivil inisiyatif olarak 2011’de kuruldu. Bu inisiyatif, tanı alanların ve yakınlarının kanserle tanışma anından itibaren tedavi ve sonrasındaki süreçlerinde karşılaşabilecekleri ihtiyaçlarına çözümler üretebilmek amacıyla bir araya geldi. Dört yıl boyunca faaliyet alanında hizmet verdikten sonra Kanser Savaşçıları, 2015’te dernekleşerek kurumsal bir kimlik kazandı. Dernekteki tüm çalışmalar tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Deneyimlerini yeni tanı alanlarla paylaşmayı seven üyeler, bilim insanları ve kanserle mücadelede herkesin bir sorumluluğu olduğuna inanan gönüllüler derneğin çatısı altında bir araya geliyor. Konusunda uzman bilim insanları, bilgi ve deneyimlerini hasta ve hasta yakınlarına aktarıyor. Detaylı bilgi için: https://www.kansersavascilari.org
İhtiyaç Haritası Hakkında
İhtiyaç sahiplerini, destek olmak isteyen birey, kurum ve kuruluşlarla buluşturan İhtiyaç Haritası, Sosyal Kooperatif statüsünde kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak 2015 yılında kurulmuştur. Kanıtlanmış harita teknolojisi ve toplum tabanlı doğrulama işlevi aracılığıyla eğitim, sağlık, kültür-sanat gibi alanlarda yardımlaşmayı ve dayanışmayı kolaylaştırır. 2015 yılından bugüne İhtiyaç Haritası platformunu 110 bini aşkın üye, 350’den fazla STÖ, 70’den fazla özel sektör kuruluşu, yüzlerce kamu kuruluşu temsilcisi kullandı. Platform aracılığıyla 9,88 milyondan fazla ihtiyaç kalemi karşılanırken yaklaşık 490 milyon liraya eş değer bir paylaşım ekonomisi yaratılarak sosyal etkisi yüksek bir fark yaratıldı. Detaylı bilgi için: https://www.ihtiyacharitasi.org/
AstraZeneca Hakkında
AstraZeneca (LSE/STO/NYSE: AZN), özellikle onkoloji, kardiyovasküler, renal ve metabolik hastalıklar, solunum ve immünoloji olmak üzere üç tedavi alanındaki hastalıkların tedavisine yönelik reçeteli ilaçların keşfi, geliştirilmesi ve ticarileştirilmesine odaklanan küresel, bilim odaklı bir biyofarmasötik şirketidir. Genel Merkezi İngiltere’nin Cambridge kentinde bulunan AstraZeneca, 100’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir ve şirketin yenilikçi ilaçları dünya çapında milyonlarca hasta tarafından kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için www.astrazeneca.com.tr adresini ziyaret edebilir veya www.linkedin.com/company/astrazeneca/ ile Linkedin’den, www.facebook.com/AstraZenecaTurkiye/ ile Facebook’tan, www.instagram.com/astrazenecaturkiye/, www.instagram.com/astrazenecaturkiyekariyer ile Instagram’dan ve https://www.youtube.com/astrazenecaturkiye ile Youtube’dan takip edebilirsiniz.