Pandemi Süreç Yönetimi – Berko İlaç

Berko İlaç İnsan Kaynakları Müdürü İbrahim Sarıyar ile pandemi sürecini nasıl yönettiklerine dair bir röportaj gerçekleştirdik.

T. U. – İlk olarak meslek seçiminizi nasıl yaptınız?

İ. SARIYAR – İktisadi idari bilimler fakültesi mezunuyum iş fırsatlarını değerlendirirken insan kaynakları alanı ilgimi çekti ve araştırmaya başladım. İşin niteliği, insana dokunan ve yaptığınız işin sonuçlarını görebildiğiniz, kurumlar için stratejik bir öneme sahip bir departman olması bu alana yönelmem konusunda belirleyici oldu.

Mesleğinizi tekrardan yapma şansınız olsaydı yaptıklarınız içerisinde neler farklı olurdu?

Mesleğimi yaparken her zaman doğru olduğuna inandığım şekilde yapmaya özen gösterdim. Pozisyonumuz gereği hem çalışan hem de kurumun menfaatlerini korumaya özen göstermeye gayret ettim. Çalıştığım kurumlarda da bu konuda başarılı olduğumuza inanıyorum. Bu süreçte kendime yatırım yapmayı da aksatmadım. Çok sayıda eğitime katılmamın yanında MBA eğitimimi tamamlayarak, Boğaziçi ve Koç gibi üniversitelerde de çeşitli uzun dönemli programlara katıldım. Buradaki kazanımları, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde verdiğim derslerde insan kaynakları alanında yer alan profesyoneller ve/veya yer almak isteyen gönüllüler ile paylaşma imkanı buldum. Yurt dışında eğitim amaçlı belirli sürelerde bulunmuş olmam ise farklı kültürden insanları tanımamı sağladı. Bu da organizasyonlarda insan kaynakları departmanının önemli hedeflerinden olan farklı kültür, jenerasyon, kişilik ve çalışma tarzlarına sahip kişileri ortak hedefe ulaşma noktasında motive etme, sinerji sağlama ve geliştirme noktasında faydalı olduğuna inanmaktayım.

Pandemi sürecinde insan kaynakları olarak firmanızda çalışanlarınıza yönelik nasıl bir çalışma politikası geliştirdiniz?

Pandemi, ilk olarak Türkiye’de bir risk oluşturmaya başladığında birçok firma ilk anda nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda bocaladı. İlk defa yaşanan bir tehdit olduğu için buradaki acil durum kasları zayıftı. İlk anda diyorum çünkü bu süreçte erken hareket edebilmek çok önemliydi. Bu durumun çalışanların sağlığı üzerindeki tehdidini ve psikolojik bedelini gözeterek davranan firmalar aldıkları erken tedbir uygulamaları ve bunu korumaya ilişkin disiplinle uyguladıkları eylem planları ile hem çalışanlarının sağlığını koruma hem de çalışanların bağlılığını arttırma konusunda salgının ilk periyodundan başarılı çıktı diyebiliriz.

Bizler de Berko İlaç olarak bu süreçte çalışanlarımızın ve ailelerin sağlığını öncelikli hedefimiz yaparak farklı çalışma politikalarını devreye soktuk. Merkez ofis ve sahada uzaktan çalışma modellerini uygulamaya alırken, ilaç sektöründe bu gibi özel hallerde dahi üretimin devamlılığının esas olması sebebiyle, üretimde kapasite planları doğrultusunda mesai saatlerinin revizyonu, alınan fiziksel tedbirler ve çalışanlara verilen tedbir eğitimleriyle herhangi bir salgın problemi yaşamadan üretimin devamlılığını sağladık.

İnsan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden bu süreçte şirket çalışanlarının güvenliği için aldığınız önlemler neler oldu?

Çalışanların birbiriyle temasını minimuma indirecek farklı çalışma modelleri uygulandı. Uzaktan çalışma, farklı mesai saati uygulamaları gibi. Açık iletişim ile çalışanlara sürecin her aşamasında bilgilendirmede bulunuldu. Çalışanlara maske, dezenfektan, vitamin gibi destek paketleri ulaştırıldı. Ofise gelmek durumunda olan personellerimiz için ise; kullandığı servislerden başlayarak, servislerdeki kişi sayısının azaltılması, maske ve eldiven kullanımı, her gün servislerin dezenfekte edilmesi önlemlerini aldık. Ofislerimizde ise girişte ateş ölçümünden, maske kullanım zorunluluğu, dezenfektan kullanımı, toplantı ve tedarikçi görüşmelerinin sanal ortama taşınması, yemekhane kullanımında sayı sınırlaması ve gruplara bölünmesi, tüm ortak alanlardaki ekipmanların sensörlü hale getirilmesi gibi önlemleri paylaşabiliriz.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süresi boyunca ulusal ve uluslararası müşterileriniz/paydaşlarınızla iletişimi nasıl sağladınız?

Paydaşlarımızla iletişimi, kurumsal iletişim ve pazarlama departmanlarının yürüttüğü dijital projelerle sağladık. Berko İlaç olarak aktif sosyal medya iletişimi yapan bir firmayız ve bu süreçte bu durumun avantajını yaşadık. Mesajlarımızı yoğun bir şekilde sosyal medya hesaplarımız üzerinden duyurduk. İlave olarak hazırladığımız video içeriklerimizle dijital mecralarda yer aldık. Basınla iletişim süreçlerimizi her zamanki yoğunluğunda tutarak düzenli bilgi akışında bulunduk. Televizyon reklamları ve sosyal medya influencer’ları ile yürüttüğümüz iletişim çalışmalarıyla da kamuoyuna ve paydaşlarımıza ulaşma imkanı yakaladık.

Süreç içerisinde uzaktan çalışma sistemi ile dijitalleşmenin önemini daha iyi anladık. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Şirketinizde dijitalleşmeye yönelik yenilikleriniz neler oldu? Dijital yeterlilik, düzenli uzaktan çalışma kültürü olmasa bile şirketlerin verimliliğini ortaya çıkarabilmesi için önemli bir konu oldu her zaman. İşin gerektirdiği noktada zaman ve mekan fark etmeksizin erişilebilirlik sağlanması ve çalışana üretme alanı ortaya konması işverenin de temel sorumlulukları arasında görülebilir. Bu dönem bu konunun önemini daha da ortaya koymuş oldu.

Berko İlaç, bu süreçte tüm iç dış toplantı yönetimini ve eğitimleri dijital platforma taşıdı. Bundan sonraki süreçte ise ekipmanlarımızın teknolojik alt yapısını geliştirme ve yenileme, o mevcutta kullandığımız online eğitim platformlarına daha fazla ağırlık verilmesi, tüm süreçlerin entegre çalıştığı yeni insan kaynakları yazılımımız ile uzaktan İK hizmetlerine ulaşım gibi gündemlerimizi önceliklendirmiş bulunmaktayız.

COVID-19 ile ilgili olarak toplum sağlığına destek amaçlı kurumsal projeleriniz var mı?

Pandeminin ilk dönemleri Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ve İstanbul Tıp Fakültesi gibi kurumlara sarf malzemesi desteklerimiz oldu. Aynı zamanda “Evde Kal” video içerikleriyle, el yıkama ve hijyen ile ilgili düzenli içeriklerle sosyal medya ve dijital mecralarda toplumun bu konudaki bilincini arttırmak ve dikkatini çekmek için yoğun çalışmalar yürüttük. Ayrıca Berko İlaç, çinko ve D vitamini başta olmak üzere pek çok bağışıklık destekleyici ürün üretiminin yapıldığı bir firma, pandemi boyunca alınan yoğun önlemler neticesinde üretimimiz devam etti ve toplum bağışıklığını desteklemeye devam edebildik.

İnsan Kaynakları yöneticisi olarak “pandemi süreç yönetimi” konusunda şirketlerin alması gereken olmazsa olmaz ilk 3 önlem sizce nedir?

  1. Ofis iç ve dış alanlarında bulaş riskini minimuma indirecek fiziksel tedbirlerin alınmış olması.
  2. Çalışan iletişiminin güçlü tutularak, çalışan destek programları ile çalışan algı yönetiminin doğru yapılması, çalışanların motivasyon ve psikolojilerinin desteklenmesi.
  3. Sağlık Bakanlığının öngördüğü koşullar ve firma olarak alınan tedbirler doğrultusunda herhangi bir iş kaybına sebebiyet vermeksizin hem şirketin hem çalışanların ekonomik varlığının sürdürülebilir olmasını garanti etmek.

 

Farklı konularda gerçekleştirdiğimiz diğer röportajlarımıza Röportaj kategorimizden ulaşabilirsiniz.

Önceki

Pandemi Süreç Yönetimi – Sandoz İlaç

Sonraki

Kusursuz Perde Yok ise O Zaman “Doğuştan Satışçı” da Yok!

Öne Çıkanlar