Formda Kalmak Neden Bu Kadar Zor? Daha Bütünsel Fitness Rutini İle Dengeni Sağla

Güzin Güzey

Kişisel Antrenör ve Yaşam Koçu

Bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halini bu kadar karmaşık ama aynı zamanda keyifli bir yolculuğa dönüştüren faktör, hiçbir zaman hiçbir durum için hızlı bir çözüm bulunmaması. Bedenen, ruhen ve sosyal yönden sağlığımız, biricik refahımız, karmaşık bir bağlantı ağı ve tek bir şeyin her şeyi etkileyebileceğinin farkındalığı altında, bütünsel sağlık başlığında değerlendirmemiz gereken bir sürece evriliyor.

Bir değişiklik yapmak ve daha sağlıklı hissetmek istiyorsak, cevap her gün sadece koşu bandına çıkmak değil. Bu bir süre için işe yarayabilir, ancak sağlığımıza dair diğer unsurların da dikkat gerektirmeye başlaması an meselesi. Vücudumuzu nasıl beslediğimiz ve ona dinlenmek için yeterli zaman verip vermediğimiz gibi.

Kültürümüz insan üstü çabaya çok değer veriyor, çok çalışmak lazım, burada meşruiyet görüyor. Bir sorumluluk tek bir insanın üzerindeyken başarılı olamazsınız, yorulursunuz. Bütün hayatımızda olduğu gibi bu sistem, bedenimizde de aynı matematikte çalışıyor. Herkesin görevi farklı, ekip çalışması ile sonuca yani bütünsel sağlığa ulaşılıyor.

‘Fitness’ başlığının altında sadece egzersiz var olmuyor. Bütün sorumluluk ‘antrenman’a yüklenmemeli. ‘Fitness’ daha bütüncül bir bakış açısı ile ele alınmalı ve egzersizin sadece bütünün bir parçası olduğu şuura yerleşmeli.

Bazen daha az yapmanın daha fazlasını başarmak anlamına geldiğini kabul etmeliyiz. Hatta ‘etkili’ ve ‘makul’ olanla ilgilenmenin dengeyi sağlamak ve daha bütünsel bir fitness rutini elde etmek için öz olduğunu idrak etmeliyiz. Formda kalmak neden bu kadar zor olmak zorunda? Belki de biz böyle olmasını istediğimiz için. “Varoluş bir acıysa, spor salonları muhtemelen nedenlerden biridir” koduna sahip olduğumuz için. Hatta sihirli bir lambamız olsaydı, muhtemelen spor salonuna hiç gitmemeyi ve hayatımız boyunca en iyi formlarımızda kalmayı dilerdik. Öyle değil mi? Buna itiraz edecek çok az insan tanıyorum. Böyle düşünüyor olmanın tek sebebi bütün sorumluluğu egzersize, antrenmana yüklememiz. ‘Ne kadar çok egzersiz o kadar bereket’ yanılgısı buradan geliyor. Hayatımızın diğer alanlarına getiremediğimiz düzenlemeyi fitness telafi etsin istediğimiz için. Fark ettiniz mi spor salonuna üye olana kadar beden sağlığımız için elzem olan ‘fitness’ daha bilinçaltında bile sağlığımızı şekillendirmeye başlıyor.

‘Fitness’a Bakış Açımız Artık Değişmeli

Sağlığımız hakkında bütünsel bir bakış açısıyla düşünmek önemlidir; zihnimizin, bedenimizin ve ruhumuzun sağlığının birbirine bağlı bileşenlerden oluşan bir sistem olduğunu kabul etmeliyiz. Aktif olurken, hareket halindeyken sadece belirli kasları değil, tüm varlığımızı düşünmeli, enerji akışını hissetmeli ve spor salonuna gelene kadarki tercihlerimiz ile de alanda var olmalıyız. Çünkü egzersiz yapmak ya da daha geniş anlamı ile hareket etmek öncelikle bir enerji dönüştürücü, negatifi pozitife çeviren sirkülasyonun devinimi ve stresle başa çıkmak adına hormon dengesine yardımcı olan bir araçtır. Fitness bir hedef değil hayat rutini ve yaşam şeklidir. Bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinin olmazsa olmaz parçasıdır, tamamı değildir ve hareketin olmadığı yerde insan eksik kalır.

Her gün korkmaya başladığımız, bir iş gibi ya da görev gibi hissetmemizin sebebi ‘egzersiz’i karın kasları, sıkı kalçalar, iri kollar için var olan bir protokol zannederek ne kadar çok hırpalanırsam o kadar çok sonuç alırım kodlamaları içinde tıkanıp kalmamız. Aktif olurken, kas kütlemiz kadar egzersizin sağlığımıza etkisini de düşünmek aynı derecede önemli. Sağlığımıza ve günlük yaşamımıza bütüncül bir yoldan yaklaşmak, yolda kalmanın keyfini çıkarmamıza ve her zamanki rutinimiz dışında tükenmiş hissetmekten kaçınmamıza yardımcı olmanın tek anahtarı.

Bütünsel Fitness Yorulduğunda Yardım İstemek Gibidir

Nasıl?

1.Vücuda ihtiyaç duyduğu besinleri vermek

Bütünsel bir fitness rutini, dengeye öncelik veren bir rutindir ve dengeye öncelik veren bir beslenme şekli ile taçlandırılmalıdır. Vücudumuza ihtiyaç duyduğu besinleri sağlıyor muyuz? Taze ve organik sebze ve meyveler, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin çoğunu bize sağlar. Birçok koroner hastalığa karşı koymaya ve diyabeti yönetmeye yardımcı olmak için sadece egzersiz yeterli değil. Dengeli ve besleyici beslenme planı bütünsel fitness söz konusu olduğunda en önemli bileşenlerden biridir. Beslenme rutini egzersiz rutininden ayrı düşünülmemelidir. Ve hatta bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halini iyi bir gece uykusu bile desteklemektedir. Belki şimdi, yukarıda bahsettiğim gibi bedenimizin ve ruhumuzun sağlığının birbirine bağlı bileşenlerden oluşan bir sistem olduğunu daha net görebilirsiniz. Tek bir şeyin her şeyi etkileyebileceğinin farkındalığı eşittir bütünsel fitness.

Sağlam bir antrenmandan sonra, vücudumuzun teste tabi tutulduğunu hissedebiliriz. Yüksek kaliteli protein, esansiyel amino asitler ve vücudu yenilemeye yardımcı olan elektrolitler olmadan beden bu testten başarılı sonuç elde edemez. Beslenme, bütünsel sağlığın önemli bir bileşenidir. Yediğimiz besinlerin sağlığımız üzerinde doğrudan etkisi vardır. Bütünsel sağlık alanında birkaç farklı paradigma mevcutsa da, besin değeri yoğunluğu ve yeterli gıda alımının önemli olduğu konusunda hepsi hemfikirdir. Beslenmemizin en az %80’i gerçek ve kaliteli besinlerden oluşmalı. İyi yemek aynı zamanda hastalık ve hastalık riskini azaltmanın en etkili yoludur ve en önemlisi, bütünsel zindeliği sürdürmek için ne kadar enerjiye sahip olmamız gerektiğinin kapısıdır.

2. Kendimize bir (veya iki) gün izin vermek

Bir fitness hedefine çok bağlıysak, mola vermek antrenman yapmaktan daha zor olabilir. Ancak yine de, vücudumuzun homeostazı bulması ve daha fazla güç oluşturması için iyileşme zorunlu. Araştırmalar, vücudumuzun, kan şekeri seviyelerini stabilize etmenin anahtarı olan kaslarımızın glikojen seviyelerini eski haline getirmek için tam 24 saate ihtiyacı olduğunu göstermiş. Artı, vücudumuzun kas dokularını yeniden inşa etmek için de dinlenmeye ihtiyacı var. Burada tamamen hareketsiz kaldığımız bir dinlenme ve iyileşme sürecinden bahsetmediğimin altını çiziyorum. İyileşmeyi, toparlanmayı ve yenilenmeyi desteklemek için şiddeti ayarlanmış fiziksel aktivite yapmaya devam edebiliriz.

Sadece dinlenme günleri değil önemli olan aynı zamanda bu yaşam şeklini onurlandırmak ve kutlamak. Hayatın tadını çıkardığımız yüzde 20’lik dilim de bütünsel fitness başlığı altındaki en önemli maddelerden biri. Hiç kimsenin her zaman mükemmel olamayacağını ve ideal olmayan anların da bütünsel fitness başlığı altında irdelenebileceğini bilelim. Egzersizi ve yüzde 80 sağlıklı tercihler ile beslenmeyi hayatımızın bir parçası haline getirdiğimizde zaten pek çok pişmanlık algısının nasıl kendi kendine çözüldüğüne şahit olacağız. Zira hareket eden bir mekanizma pek çok mucize yaratacaktır.

Bu kulağa saçma gelebilir, ancak kendimize bir çocukmuşuz gibi bakma pratiği, dinlenmemiz gerektiğinde dinlenmeyi ve aç olduğumuzda yemek yemeyi ve buna benzer sezgisel eylemleri gerçekleştirmeyi öğrenmemize gerçekten yardımcı olabilir. Büyüdükçe kaybolan sezgileri yeniden aktif etmenin yolu bu çocuğu uyandırmaktır. Çocuklar doğuştan sınırlarını ve bedenlerinin neye ihtiyacı olduğunu bilirler ve bizler topluma karışırken bu bilgeliği unutmuş olabiliriz. Ancak bu bilginin hala hücrelerimizde ve Akaşa’mızda kayıtlı olduğunu ve istediğimiz zaman geri çağırabileceğimizi unutmayalım. İyi haber şu ki, kendimize yeniden ebeveynlik yapmayı öğrenebiliriz.

Kendimize bir çocuk gibi nazikçe ve özenle davranmak, vücudumuzun bilgeliğini geri kazanmamıza ve kendi iyiliğimiz için bir özveri geliştirmemize yardımcı olacaktır. Örneğin, acıktığınızda yemek yiyin, yorulduğunuzda dinlenin, sıkıldığınızda oynayın vb. Kendinize gerçekten iyi bakmaya başladığınızda ne kadar iyi hissedebileceğinize inanamayacaksınız.

Her gün yeni bir fırsat ve seçimdir. Alışkanlıklarınızı bozarsanız veya sizin için iyi olmayan bir şey yapmayı seçerseniz, kendinize biraz şefkat verin. Siz insansınız ve hala öğreniyorsunuz ve ipin ucunu kaçırmak sürecin çok doğal bir parçası. Her günün aynı olmasını veya mükemmel olmasını beklememek bütünsel fitness bakış açısının belki de her şeyi birbirine bağlayan en önemli yapısıdır.

3. Dengeli ve dikkatli egzersiz planı oluşturmak

Oturmaktan, sırt çantasını kaldırmaya ve hatta en üst rafa uzanmaya kadar vücudumuzun yapması gereken şeyleri fiziksel olarak yapacak özgüvene ve enerjiye sahip olması bütünsel sağlığın bir bileşenidir. Günümüzün modern sağlıklı yaşam dünyasında, yeni üyelerden duyduğumuz en büyük düşüncelerden biri, vücutlarında daha rahat ve tabii ki daha uzun süre yaşama arzusudur. İster yeni bir bebeğiniz olsun, ister daha ileri bir yaşta olun, hatta eski şortunuzun tekrar oturmasını isteyin, hepimiz bedenlerimizi dönüştürmek için ilham alıyoruz.

Hareket kabiliyetini geliştirmek bir başlangıçtır, ancak yeni başlayanlar veya spor salonuna ilk kez başlayanlar için tam olarak ne yapacaklarını, hangi egzersizleri bir antrenman planına dahil edeceklerini ve hatta ekipmanı nasıl etkili bir şekilde kullanacaklarını bilmek çok zor olabilir.

Her gün bir rahatlamadan çok bir kaçış gibi gelen planlanmış bir antrenmanınız varsa, bunu değiştirmenin zamanı gelmiştir. Aktif olmak eğlenceli olmalı! Yaptığınız antrenman türlerinden keyif almıyorsanız, antrenmanlarınıza ayak uydurma isteği uzun sürmez. Oysa düzenli egzersizin faydaları göz ardı edilemez. Herkes farklıdır, bu yüzden sizin için neyin işe yaradığını bulmaya özen gösterin.

Ben antrenmanlarımdan zevk alıyorum çünkü onları kişisel zevkime göre uyarlıyorum. Yürümeyi ve müzik dinlemeyi seviyorum, farkındalığımı belirli kas gruplarına yerleştirdiğim ağırlık deneyiminden zevk alıyorum, ve pilatesin tüm bedenimi derinden hissettirmesi yoluyla algıladığım ruhsal bağlantıyı seviyorum. 

Bazen rutini rutininizden çıkarmak bile daha bütünsel bir sağlığın cevabı olabilir. Her gün sabah 7’de spor salonuna bir koşu planlamak yerine, haftanızı keyif aldığınız birden fazla aktivite ile doldurabilirsiniz. Kulağa geleneksel egzersizler gibi gelmeyen ama aynı şekilde vücudunuza iyi gelen birçok aktivite var. Köpeğimizle uzun bir yürüyüşe çıkmak, çocuklarla bisiklete binmek, izinli gününüzde sabah yürüyüşü yapmak, trambolinde atlamak vs. Haftanızı vücudunuzu hareket ettiren anlamlı aktivitelerle doldurmayı düşünebilirsiniz.

Bütünsel ‘fitness’ genellikle farkındalığın önemine odaklanır. Sizi çevrenizdekiler, gerçekleriniz, duygularınız ve güdüleriniz hakkında mümkün olduğunca bilinçli olmaya teşvik eder. Farklı insanların ve aktivitelerin ruh hallerini veya davranışları nasıl etkilediğinin farkında olmak, sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmaya yönelik ilk adım olabilir. ‘Bütünsel Fitness’ın manevi yönü, farklı insanlar için farklı rutinler ve tercihler gerektirebilir.

4. Dışarıya çevrimdışı içeriye çevrimiçi olabilmek

E-postalarınızı birkaç saat görmezseniz dünyanın sonu gelmez. Sosyal medyadaki her DM’e dakikalar içinde cevap vermek zorunda değilsiniz. Geceleri bile ‘acaba bir şeyleri kaçırıyor muyum?’ endişesi ile ayakta kalmak ve enerjinizi çevrimiçi alanda boşa harcamak evet, kesinlikle ‘fitness’ rutininizi ve bütünsel sağlığınızı etkiler. Yeterli ve kaliteli uyku, metabolizmanın iyi çalışması için şart. Geç yatıp geç kalkanlar genellikle düzenli beslenmez ve geceleri özellikle sık yeme istekleri çok fazla olur. Teknoloji kullanımının bizi nasıl etkilediğinin farkında olmak ve dikkatimizi nasıl harcadığımız konusunda şuurlu davranmak uyku düzenimden, beslenme düzenine ve hatta antrenman performansımıza kadar yoğun etkilere sahip.

Belki şimdi biraz daha net anlayabilirsiniz. “Sağlıklı besleniyorum, egzersiz yapıyorum, aslında epey de dikkat ediyorum ama…”ların altında tek bir şeyin her şeyi etkileyebileceği gerçeği yatıyor. ‘Bütünsel fitness’ derken neyi anlatmaya çalıştığımı biraz daha spot ışıkları önüne çıkarıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, online yaşam nedeni ile uzun süre fiziksel ve de ruhsal olarak hareketsiz kalan kişiler obezite, uyku bozuklukları ve diğer sağlıkla ilgili sorunlar açısından daha yüksek risk taşıyor. Yapılan birçok araştırma bu bağımlılığının anksiyete, depresyon, obezite, uyku bozuklukları ve stresle de bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Eğer zaman zaman çevrimdışı olamıyorsam, her gün sabah 7’de spor salonuna gitmem ve antrenman yapsam bile elbette buradan alacağım verim etkileniyor. Yazının başında da belirttiğim gibi bir değişiklik yapmak ve daha sağlıklı hissetmek istiyorsak, cevap yaşamı bütünsel algılamak.

Ellerde ve bileklerde ağrıdan sırt ve boyun ağrılarılarına kadar pek çok fiziksel problemler ile daha sık karşılaşıyoruz. Teknoloji harika, ancak kontrolü kaybetmemek gerekiyor.

Özetle Bütünsel Fitness

‘Bütünsel’ temelde bir şeye ‘bütün’ olarak bakmak anlamına gelir. Belirli bir alana odaklanmak (veya aslında onu görmezden gelmek) yerine, tıpkı fiziksel alanınızda hareket etme ve işlev görme yeteneğinizi korumak kadar kas kazancınızı ve yağ kaybınızı geliştirmeye dikkat etmek anlamına gelir. Aynı zamanda, vücudunuzu ne ile beslediğinizin bilincinde olmak ve bazı gıdaların sağlığımız için faydalı olduğu gerçeğini dikkatli bir şekilde sisteme dahil etmektir. Zihinsel, ruhsal ve fiziksel zindeliği korumaya yönelik, genel bir refah duygusu elde etmek için beslenme, egzersiz ve farkındalığı bir araya getiren bu yaklaşımla barışmak elzemdir.

Birkaç ipucu:

Önce Kendin için Yap: Diyetinizi Merve’nin 5 kilo verdiği ile değiştirmeyin, Mehmet bu programla karın kası yaptı diye sevmediğiniz egzersizi yapmayın ya da başkalarının sonuçlarına ve yöntemlerine odaklanmayın. Bu sizin yolculuğunuz! Kendi hedeflerinizi seçerseniz ve kendi yaşamınıza uygun hale getirirseniz ona bağlı kalmak için daha fazla motivasyonunuz olacaktır.

Motivasyonunuzu Sorgulayın: Hedefinizi seçtikten sonra, bu hedefin arkasındaki nedenlerinizi belirleyin. Bikiniyle harika görünmek mi? Torunlarınızla sıkılmadan oynamak mı? Kişisel en iyi versiyonunuz için mi? Motivasyonlarınızı tanımlayın ve altında yatan nedenin sizin için gerçekten önemli olup olmadığına karar verin. Değilse, o ilk ateş hızla sönecektir. Ancak hedeflerinizin doğasında var olan önemli bir anlam varsa, sizi başarıya götürecek derin bir arzu ve motivasyona sahip olacaksınız!

Gerçekçi Olun: Bugüne kadar koşmamış olsaydın, gelecek hafta bir maratona kaydolmazdın, değil mi? Öyleyse neden tüm yiyeceklerinizi çöpe atmayı ve bundan sonra organikten başka bir şey almamayı umuyorsunuz? Evet, bu elbette ideal olurdu! Fakat bunun yerine başarıyı garantilemek için küçük, gerçekçi değişiklikler yapın. Sonunda mutfağınız daha iyi alternatiflerle yeniden dolacak. Çok az çaba gerektiren kolay değişiklikler, aslında motivasyonu sürdürmek için tutarlı bir başarı sağlar. Dramatik değişiklikler, hedeflerinize ulaşmanın imkansız olduğunu hissettiren stresten başka işe yaramıyor.

Yeni Alışkanlıklara Yer Açın: Yemek pişirmek için zamanınız olmadığı için her zaman fast food mu sipariş edersiniz? Menüdeki daha sağlıklı alternatiflere odaklanın. Ya da daha iyisi, bunun yerine haftada bir ya da iki sağlıklı yemek hazırlamak için yeni bir aile ritüeli oluşturun. Cumartesi hep kahvaltıya mı gidersiniz? Neden önce bir parka gidip biraz egzersiz yapmıyor ve doğanın tadını çıkarmıyorsunuz? Bahane sevmiyorum, hepimiz daha sağlıklı ve dengeli bir alternatifi alışkanlık haline getirebiliriz ve inandığım bir şey varsa her zaman daha iyi bir seçenek vardır, kendimizi kandırmamalıyız.

Destek Sisteminizi Bulun: Takip etmeye karar verdiği tüm hedefleri destekleyen ailesi ve arkadaşları olan şanslı insanlardan biri olabilirsiniz. Bununla birlikte, birçok insanın sağlık ve zindelik hedeflerini anlamayan ve istemeden onlara ulaşmalarını zorlaştıran sevdikleri vardır. Biz sosyal yaratıklarız ve yolculuk ne olursa olsun desteklendiğimizi hissetmeye ihtiyacımız var. Beslenme ve zindelik hedefleriniz için çevrenizde sizi anlayan kişilere alan açın ve bu kişileri destek sisteminiz olarak kaydedin. Bu bir arkadaşınız da olabilir, kişisel antrenörünüz veya beslenme koçunuz, ebeveyniniz, partneriniz, çocuğunuz veya iş arkadaşınız olabilir. Hatta bu yolculuğu paylaştığınız bir sosyal medya hesabı ile çok daha fazla destekçiye ulaşabilirsiniz.

Eğlenceli Hale Getirin: Kimse işkenceyi sevmez. Bu nedenle, hedefinize ulaşmak için atacağınız adımlar ceza gibi gelmemelidir. Evet, bazı rahatsız edici anlar olacak, değişim ve meydan okuma asla kolay değil. Ancak yaptığınız her antrenmandan nefret ediyorsanız ya da iğrendiğiniz halde kendinizi çiğ brokoli yemeye zorluyorsanız, motivasyonunuz hızla kaybolacaktır. Sevdiğiniz yiyecekleri ve tatları seçin ve en sevdiğiniz tariflerin daha sağlıklı versiyonlarını bulun. Dengeleyin. Antrenmanlarınızı çeşitlendirin. Birbirinizi motive etmek ve eğlenmek için bir arkadaşınızla egzersiz yapabilirsiniz.

Pişmanlık yok: Oops, tüm hafta sonu pizza, dondurma, hamburger, patates kızartması ve eline geçen her şeyi yedin. Ne olmuş? O dündü, şimdi bugün. Kendi yolculuğunda tökezlemeyen tek bir kişi bile yoktur. Biz insanız, yani kusurluyuz. Kendine bu kadar yüklenme. Fakat bir kartopu etkisine dönüşmesine de izin verme. Pişmanlık yok! Bunun yerine, bir dahaki sefere işleri farklı yapmaya yardımcı olmak için deneyimlerden öğrenelim.

Şefkatli olun: Hepimizin kendi mücadeleleri ve başarıları var. Sırf en iyi arkadaşın 6 ayda 50 kilo verebildi ve sen yapmadın diye sende bir sorun olduğu anlamına gelmez. Onun mücadeleleri sizinkinden tamamen farklı olabilir. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamak, elma ile elmayı karşılaştırmak gibi değildir. Portakalları orangutanlarla karşılaştırmak gibi. Bu aptalca geliyor, ama böyle.

Bir kişinin tipik sabah 6 akşam 6 işi var, şafakta antrenman yapmak için uyanıyor, geceleri rahatlıyor çünkü çocuğu yok ve 8 saatlik sağlam bir uyku alıyor. Başka bir kişi kendi işinden sorumlu, hafta sonları bile çalışıyor, iki çocuk cabası ve 6 saat bile huzurlu uyusa kendini şanslı sayıyor. Bu iki insan genetik ikiz olsa bile, yine de farklı mücadeleleri olan tamamen farklı iki insandır. Kendinizi başka biriyle haksız yere karşılaştırdığınızda, olumsuz öz-yargı motivasyonunuzu ve ruhunuzu alt üst eder. Bunun yerine affedici olun ve kendi yolculuğunuzda olduğunuzu fark edin.

Vazgeçme: Bu, hepsinden önemli bir ipucu. Bir gecede başarı bir tek boynuzlu at kadar nadirdir. Yolda çatallar, çukurlar, engeller ve hatta uçurumlar olacak. Vazgeçme. Her zaman yolculuğunuza geri dönün. Mücadelelerinizi sadece kabul edin, sizi tanımlamalarına izin vermeyin. Başarıya ulaşmakta zorluk veya gecikmeye rağmen bir şeyi yapma kararlılığı ve disiplin bütünsel fitness içinde her şeydir. Altın değerindeki sır tam olarak budur. Hedefleriniz beklediğinizden daha uzun sürebilir ve hayal ettiğinizden daha zor olabilir, ancak kendinizi hazırlayın, meydan okuyun, şefkatli olun, kendinize inanın ve başarılarınızı kutlayın, ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, sebat edeceksiniz!

Biri Olmadan Diğerine Sahip Olamazsınız

Sağlığa bütüncül bir yaklaşımın odak noktası, hem zihinsel hem de fiziksel yönleri iyileştirmektir. Fiziksel egzersiz, zihinsel sağlığımızı çeşitli şekillerde iyileştirebilir ve zihinsel sağlığı iyileştirmek, bizi daha fazla egzersiz yapmak için motive edebilir. Mutluluk ve neşe içinde yaşayın. Hayatınızı bütünüyle yaşayın. Refah içinde yaşayın. Sizler çok güçlüsünüz ve seçimlerinizsiniz. Kendimizi nasıl tanımlarsak ona dönüşüyoruz. Herkesin hak ettiği yaşam şeklinin bütünsel fitness olduğuna inanıyorum. Sorum şu: “Siz varlığınızın bu özenli bakımı hak ettiğini düşünüyor musunuz? Ee o zaman başlamak için neyi bekliyorsunuz.

Şifa ve sevgi ile…

Önceki

Koah Hastaları Tedavilerine Rağmen Risk Altında

Sonraki

Yerel Üretim Kapasitesini Genişleten Abbott, Türkiye’de Yetişkin Beslenme Ürünleri Üretiyor 

Öne Çıkanlar